Voittajat ratkenneet Kierrosta kasvuun ‑tulevaisuusmyllytyksessä

Kierrosta kasvuun ‑tulevaisuusmyllytyksessä haettiin uutta käyttöä maaseudun yritysten sivuvirroille ja kolme parasta tiimiä palkittiin. Lapissa ja Pohjois-Karjalassa sijaitsevat yritykset pystyvät hyödyntämään kehitettyjä ideoita liiketoiminnassaan. 

Maaseudun yritysten hyödyntämättömille sivuvirroille etsittiin uusia käyttömahdollisuuksia Kierrosta kasvuun ‑tulevaisuusmyllytyksessä eli virtuaalisessa hackathonissa helmikuussa 2021. Viittätoista sivuvirtahaastetta oli toimeksiantajien lisäksi ratkaisemassa yhteensä yli 100 osallistujaa. Pääosin yrityksiltä saaduissa toimeksiannoissa etsittiin uusia ideoita ja ratkaisuja mm. inkiväärilehtien hyötykäyttöön, porotalouden sivuvirtoihin ja mehustamon puristusjätteisiin. Lisäksi haettiin uusia keinoja esimerkiksi vieraskasvien niittomassan hyödyntämiseen, liian pienien puikulaperunoiden jalostamiseen ja roskavillan jatkokäsittelyyn. 

Toimeksiantoja esittäneet yritykset edustivat laajasti maaseudun yrityksiä ja toimialoja Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Mukana haasteiden antajina olivat myös Luonnonvarakeskus ja VTT. Viikon kestäneen työskentelyn päätteeksi parhaat ratkaisut palkittiin kaksivaiheisessa pitchauskilpailussa 11.2.2021. Esityksiä arvioimassa oli monipuolinen asiantuntijatuomaristo, jossa oli mukana mm. Business Finlandin Bio and Circular Finland ‑ohjelma, Lapin Kauppakamari, rahoittajatahoja sekä maaseudun yrittäjiä. 

Kilpailun voittajiksi valikoituivat joukkueet, jotka kehittivät ratkaisuja marjojen prosessoinnista yli jääville osille kosmetiikkateollisuudessa sekä uusia käyttömuotoja puretuille poroaitamateriaaleille. Yleisö äänesti suosikikseen puolestaan porontaljoille uusia käyttötarkoituksia etsineen joukkueen. Kaikkiin viiteentoista haasteeseen kehitettiin erinomaisia ratkaisuja ja palautteen perusteella toimeksiantajat saivat käyttöönsä hyödyllisiä ideoita yritystoiminnan kehittämisen tueksi. 

Voittajajoukkueiden ratkaisut: 

  • Mehustamoyrityksen marjajäännöksen fenoleiden jalostus korkeamman jalostusarvon kuluttajatuotteeksi 
  • Vanhat aitarakenteet hyödyksi sekä pienessä mittakaavassa (esim. Puukkojen raaka-aineeksi) että suuressa (metritavarana sisustukseen, rautakauppoihin, ym.) 
  • Ilmakuivattujen poron raakataljojen myynti ja tuotteiden jalostus. Lisäksi selvitelty mahdollisuuksia käyttää taljoja lemmikinruokien raaka-aineena 

Muita ideoita: 

  • Puutarhojen muoviruukkujen ja paalimuovien panttijärjestelmät 
  • Poronveri lisäravinteiden raaka-aineena 
  • Roskavilla eristeenä ja ekologisena hirvikarkottimena 
  • Liian pienen puikulaperunan brändäys ravintoloille 
  • Hyönteisbiomassa ekologiseksi kananravinnoksi 
  • Kuivattujen inkiväärinlehtien uuttaminen juomien raaka-aineeksi 

Lisätietoja kehitetyistä ratkaisuista löytyy tästä linkistä sekä sivulta https://ruralfuture.karelia.fi/tulevaisuusmyllytys/.

Tulevaisuusmyllytyksen järjesti Karelia-ammattikorkeakoulun, Lapin ammattikorkeakoulun sekä Itä-Suomen ja Lapin ProAgrioiden /Maa- ja kotitalousnaisten toteuttama Rural Future ‑hanke yhteistyössä Pohjois-Karjalan ja Lapin Kauppakamarien, VTT:n, Luonnonvarakeskuksen sekä yritysten kanssa. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittaman Rural Future ‑hankkeen ensisijaisena tavoitteena on innostaa maaseutuyrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita kehittämään liiketoimintaansa siten, että siitä tulee kannattavaa ja houkuttelevaa myös tulevaisuudessa. Hankkeessa kannustetaan myös lisäämään pienyrittäjien toiminnan kannattavuutta pienten innovaatioiden käyttöönotolla esimerkiksi jalostusarvon lisäämiseksi paikallisesti. Hankkeen toiminta jatkuu lokakuuhun 2021 saakka.